Čišćenje i održavanje laminata

Da bi laminat dugo ostao u dobrom stanju i zadržao svoju vrednost, potrebno je vrlo malo vremena i napora: temperatura od 18-25°C sa relativnom vlažnošću od 40-70% stvara osećaj udobnosti i predstavlja zdravo okruženje. Ovakvi uslovi su idealni za laminat, jer velika vlažnost izaziva bubrenje proizvoda od drveta. Smanjena vlažnost (koja može biti izazvana podnim grejanjem ili klima uređajima) u dejstvu sa visokim temperaturama može izazvati skupljanje laminata. U toku grejne sezone preporučuje se upotreba ovlaživača vazduha.

1. Preventivna nega

Prljavština se unosi spolja. Najbolji način čišćenja je zadržavanje prljavštine van kuće, što se postiže postavljanjem velikog otirača na ulazna vrata.

Spoljna prljavština može oštetiti skoro sve podne obloge: npr. pesak deluje kao brusni papir i izaziva ogrebotine na podu. Laminat će još duže ostati lep ako stavite zaštitu na noge stolica, stolova i ostalog nameštaja – lakše ćete pomerati nameštaj uz sprečavanje ogrebotina.

Koristite samo mekane točkiće na stolicama i nameštaju. Stare tvrde i oštećene točkiće obavezno zamenite.

2. Početno čišćenje

Pre upotrebe prvo uklonite sve ostatke drveta, prašine i prljavštine metlom ili usisivačem. Čišćenje čistom vodom nije uvek i najbolje. Koristite sredstvo za čišćenje laminata prema uputstvu proizvođača. Dovoljno je da prebrišete površinu dobro oceđenom, tek vlažnom krpom.

3. Održavanje

Svaki pod je izložen habanju koje zavisi od kvaliteta poda i načina korišćenja. Vrednost poda ćete zaštititi svakodnevnim održavanjem.

Novi laminat ima tvrdu, nepropusnu površinu na koju se ne lepi prljavština i koja se lako čisti.

Usisivač za tvrde površine ili suvo čišćenje krpom za prašinu je dobar način uklanjanja mekane prašine.

Početni tretman sa sredstvima koji formiraju film na laminatu nije neophodan.

Ni pod kojim uslovima nemojte koristiti vosak ili sredstvo za poliranje! Ova sredstva neće prijanjati na nepropusnu površinu laminatnog poda, ne utiskujte ih da ne biste izazvali fleke.

Saveti

Fleke izazvane normalnim korišćenjem: pruge od obuće, tragovi olovaka i druga prljavština se mogu ukloniti prema sledećoj tabeli:

Vrsta mrlje Način otklanjanja
Mrlje od gume i đona obuće, prljavština sa ulice, bojice, krejoni na bazi ulja Suvo čišćenje
Voće, mleko, pivo, vino, čaj, limunada Osušite odmah suvom krpom, ili odgovarajućim sredstvom za laminat, ukoliko se prljavština već osušila
Lak za nokte, krema za cipele, mastilo, maskara, ruž za usne, indigo, lak Čišćenjem sa krpom natopljenom acetonom, sirćetom, skidačem laka za nokte – koristite ih ipak oprezno sa vrlo malo sredstva i samo u predelu fleke
Čokolada, ulje za kuvanje Odgovarajućim sredstvom za čišćenje laminata

Važno: Izbegavajte upotrebu čistača na paru.

Nisu potrebni nikakvi drugi tretmani

Ne šmirglati, lakirati, polirati ili voskirati laminat: u protivnom može se uništiti površina laminata. Površina je otporna na habanje, pa zbog toga ne preduzimajte nikakve druge tretmane.

 

Opisane metode čišćenja imaju za cilj da ilustruju specifičnosti održavanja podnih obloga u prostorima izloženim povećanoj prohodnosti. Da bi se pod koristio dugi niz godina potrebno je pridržavati se instrukcija koje propisuje proizvođač.