Održavanje tepisona

Kupovina tepisona za javne i poslovne prostore je značajna investicija. Shodno tome, težnja svakog korisnika je da tepison zadrži prvobitan izgled i funkcionalnost što je moguće duži period. Da bi se ovo ostvarilo, neophodno je slediti uputstva o adekvatnom održavanju i čišćenju tepisona koji se primenjuju u ovim prostorima.

Održavanje tepisona za javne objekte može se obaviti kroz nekoliko koraka:

  1. Preventivnu zaštitu
  2. Redovno usisavanje
  3. Povremeno čišćenje
  4. Dubinsko čišćenje
  5. Otklanjanje mrlja

1. Preventivna zaštita

Podrazumeva postavljanje otirača kako bi se sprečilo unošenje prašine u poslovni objekat, jer najbolji način da se količina prljavštine koja se unosi u prostor smanji jeste kontrolisanje izvora odakle ista dolazi. Oko 80% prljavštine koju treba očistiti sa tepisona, unosi se spolja. Postavljanjem dobrog i pravilno dimenzioniranog otirača na ulazu u poslovnu zgradu ili javni objekat, moguće je sprečiti unošenje i do 90% prljavštine i time onemogućiti ubrzano i preuranjeno habanje tepisona.

2. Redovno usisavanje

Pravilno usisavanje je najvažniji deo svakog programa održavanja tepisona! Koliko često je potrebno usisavati prostorije u kojima su postavljeni tepisoni, zavisi od tipa prljavštine, lokacije prostorije i učestalosti kretanja u istoj.

Preporučen način usisavanja tepisona za javne i poslovne objekte:

  • lagani prolazi po floru tepisona (napred–nazad) efektniji su od nekoliko brzih, oštrih poteza;
  • prostorije sa velikom frekvencijom kretanja zahtevaju više ovakvih poteza kako bi se prljavština mogla odvojiti od flora tepisona;
  • lagani potezi omogućavaju da vazduh cirkuliše kroz flor tepisona i da se otkloni prljavština.

3. Povremeno čišćenje

Preporučeno je da se koristi jedan od tri načina čišćenja tepisona u zavisnosti od prljavštine, lokacije prostorije i frekvencije kretanja u istoj.

a) Čišćenje suvim praškom

Potrebno je svu prljavštinu ukloniti usisavanjem. Suvi prašak se nanosi na tepison i mašinskom četkom utrljava u tekstilnu podnu oblogu. Potrebno je ostaviti da prašak deluje do 60 minuta. Nakon toga se suvi prašak usisava.

Prednost: ovakvo čišćenje se može realizovati i u toku radnog vremena, uz minimalne smetnje; vlakno ne gubi oblik a prašak prodire duboko u flor tepisona; flor tepisona i primarna osnova ostaju suvi; po tretiranom delu tepisona se može hodati i dok se prašak suši (normalno korišćenje se nastavlja nakon odstranjivanja praška); nema opasnosti od razvoja buđi ispod tepisona; deo tepisona koji se tretira uklapa se u netretirani deo tepisona bez tragova čišćenja.

b) Monodisk čišćenje

Potrebno je pripremiti flor – svu prljavštvinu odstraniti usisavanjem. Površina flora tepisona se posipa specijalno pripremljenim rastvorom i čisti mašinom. Uprljana voda se uklanja pomoću Monodisk mašine.

Prednost: ekonomična metoda održavanja; ometanje okoline svedeno na minimum; potrebno vreme za sušenje 1–2 sata.

c) Rotocleaner

Neophodno je prvo ukloniti svu prljavštinu. Nakon toga se tepison poprska razblaženim deterdžentom ili čistom vodom i čisti Rotocleaner-om. Mašina usisava i uprljanu vodu.

Prednost: ekonomična metoda održavanja; ometanje okoline traje samo 2–3 sata tokom sušenja

4. Dubinsko čišćenje

Ukoliko je tepison toliko uprljan da redovno čišćenje nije dovoljno, neophodno je ubrizgavanje/ekstrakcija toplom vodom. Koliko je često isto potrebno, zavisi od lokacije prostorije i frekvencije kretanja u njoj, kao i od prljavštine.

a) Ubrizgavanje/ekstrakcija bez četke

Najpre je potrebno svu prljavštinu ukloniti usisavanjem. Jače zaprljani delovi tepisona treba da se poprskaju sredstvom za čišćenje. Potrebno je ubaciti vodu i rastvoren deterdžent u flor tepisona (prljava voda se vraća nazad u tank). Na kraju je potrebno tepison temeljno isprati čistom vodom ili upotrebiti sredstvo za ispiranje tekstilnih podnih obloga, ukoliko je neophodno da se neutralizuje baznost deterdženta.

b) Kombinovano čišćenje

Potrebno je ukloniti svu prljavštinu. Zatim, ukoliko je neophodno, poprskati zaprljane delove tepisona sredstvom za čišćenje.

Da bi se šampon naneo na tepison, koristiti sistem sa tri rotirajuće četke ili odgovarajuću mašinu sa jednom rotacionom četkom. Isprati tepison koristeći ubrizgavanje toplom vodom i ekstrakciju.

c) Kombinovano industrijsko čišćenje

Ovaj način čiščenja se koristi za velike prostore (robne kuće...). Koliko često je neophodno primenjivati ovaj način čišćenja, zavisi od frekvencije prostorije, njene lokacije i prljavštine.

5. Otklanjanje mrlja

Čim se mrlja na tepisonu primeti, veoma je važno da se odmah reaguje u pravcu njenog otklanjanja! Na ovaj način se veliki broj mrlja može efektno otkloniti, uz pomoć mlake vode.

Vrsta mrlje Način otklanjanja
Mrlje od blata Pustiti da se osuše, a zatim ih temeljno usisati.
Mrlje od asfalta i ulja Otklanjaju se benzinom. Ako je mrlja osušena, potrebno je istu prethodno namazati margarinom ili upotrebiti mast. Nakon nekoliko sati delovanja masnoće, kada mrlja omekša, istu je moguće otkloniti.
Mrlje od mastila Uklanjaju se amonijakom za domaćinstvo koji se natapa na uprljano mesto. Nakon što mrlja izbeli, tretirano mesto je potrebno isprati hladnom vodom.
Mrlje od crvenog vina Dok su još sveže čiste se hladnom vodom i sunđerom, nakon čega se nakvašeno mesto istrlja suvom tkaninom. Osušene mrlje treba istrljati glicerinom, a nakon nekoliko časova potrebno je upotrebiti i sredstvo za uklanjanje mrlja sa tekstilnih podnih obloga.
Mrlje od kafe ili čaja Najpre se koristi sunđer ili krpa, kako bi se upila tečnost, a nakon toga se uprljana površina tretira četkom i sapunicom. Ukoliko je mrlja već suva, u istu je prethodno neophodno utrljati glicerin i ostaviti da deluje preko noći.
Mrlje od masti, ulja, maslaca, sosa i čokolade Otklanjaju se uz pomoć ugljentetrahlorida, trihlor-etilena ili benzina. Potrebno je nakvasiti belu glatku krpu nekim od navedenih sredstava i njome dobro trljati zaprljano mesto sve dok se ne osuši. Treba izbegavati tretiranje iglanog poda ovim sredstvima jer ona mogu da unište njegovu poleđinu.
Mrlje od mleka Otklanjaju se pomoću sunđera i mlake vode.
Mrlje od krvi Treba odmah isprati hladnom vodom. Ukoliko je mrlja već suva, preko nje je potrebno postaviti vlažnu krpu, a nakon umekšavanja uprljanog dela tepisona, isti je potrebno ponovo oprati četkom ili sunđerom, pomoću hladne vode.
Mrlje od urina Odstranjuju sunđerom, a u slučaju da mrlja ostane, potrebno je upotrebiti sredstvo za čišćenje tekstilne podne obloge ili jestivi skrob.

Izvor: www.sintelon.rs

 

Opisane metode čišćenja imaju za cilj da ilustruju specifičnosti održavanja podnih obloga u prostorima izloženim povećanoj prohodnosti. Da bi se pod koristio dugi niz godina potrebno je pridržavati se instrukcija koje propisuje proizvođač.